Iş Güvenliği Konferansı Erdoğanın konuşmasıyla açıldı.
Iş Güvenliği Konferansı’nda konuşan Erdoğan, “iş Güvenliği tedbirlerini almadan yapılan kazanç helal değildir” dedi.
Amaç ve Kapsam
Iş güvenliği konferansı ; Ergonomiden, psikolojik risk faktörlerine, İSG Kültürüne, Meslek Hastalıklarından Proaktif Yaklaşımlara, İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının değişik alanlarda 34 konu başlığı altında yapılmaya devam ediyor.
Çalışan İnsan Bir Makina Değildir
Erdoğan, Konferansın ana teması olan “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunun yerinde bir seçim olduğunu belirterek, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkının, insanın en temel haklarından biri olduğunu ifade etti.
Dünyada ve Türkiyede İş Kazaları
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan” dünyada Her yıl 160 milyon işçinin meslek hastalıklarına yakalandığına şahit oluyoruz. İş kazaları Ben burada meselenin teknoloji veya imkan eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Bunların tek sebebi insana yönelik çarpık bakış açısıdır. Kar marjlarını artırmak için insan hayatını tehlikeye atarak kazanılan para bizim için haramdır. Üretim sürecinde makine ile insanı eş değer gören anlayışı kesinlikle kabul etmiyorum. Biz insana makine gibi bakamayız. İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak, işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak, kazanç olmaz. O kazanç, bizim değerlerimizde haramdır. Bu kazanmak değil, çalmaktır; işçinin hakkını gasp etmektir” diye konuştu.
İnsanı Yaşatmak Esastır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, insanı ‘eşrefi mahlûkat’ ve ‘küçük evren’ olarak gören ve devlet felsefesini ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı üzerine kuran bir medeniyetin mensuplarının, insana makine gibi, ham madde ve sermaye gibi salt bir üretim aracı olarak bakamayacağını ifade etti ve “Bizim anlayışımızda insan ‘homo economicus’ değildir. İş kazalarının azaltılması, can kayıplarının ve emek sömürüsünün önüne geçilmesi için öncelikle bu konuda kendimizi düzeltmeli, insanı merkeze alan bir anlayışı iş hayatımıza hâkim kılmalıyız” dedi.
İş sağlığı ve Güvenliğinden Herkes Sorumludur.
Devlet, İşveren, çalızanlar, bu alanda görev alan uzman ve hekimler taşın altına elini sokmalıdır. Sadece devletin veya işverenlerin alacağı tedbirlerle bu sorunun üstesinden gelinmesinin mümkün olmadığına, işçilerin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin topluma mal edilmesi ve sorunların tüm tarafların katılımıyla çözülmesinin, ancak çalışan, işveren, sendikalar ve idarenin el ele vermesiyle mümkün olacağını dile getirdi. iş güvenliği konferansı sonuç bildirisi ile kapandı.
Bir cevap yazın