İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Iş sağlığı ve güvenliği kanunu amacı, kapsamı ve uygulamaları

Iş sağlığı ve güvenliği kanunu amacı, kapsamı ve uygulamaları; anayasamızın herkesin yaşam hakkı, varlığını korunma ve geliştirme hakkına dair 17.madde Herkesin dilediği alanda çalışma ve sözleşme hakkı 48. Madde. Güvence altına alınmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasal düzenleme 4857 Sayılı İş Kanunun 77. Ve ilgili maddesinde yer alıyordu. İş kazalarında Avrupa ülkelerinde ilk sırada, dünyada 3. Sırada yer alıyorduk. Meslek hastalıkları konusunda tanımlama tespit ve kayıt sistemi olmadığında istatistiklerde yer almıyorduk. İş kazaları ve meslek hastalıklarına bağlı olarak ülkemiz ciddi maddi ve manevi kayıplar veriyorduk.

iş sağlığı ve güvenliği kanunu

Anayasamızın herkesin yaşam hakkı, varlığını korunma ve geliştirme hakkına dair 17.madde Herkesin dilediği alanda çalışma ve sözleşme hakkı 48. Madde. Güvence altına alınmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasal düzenleme 4857 Sayılı İş Kanunun 77. Ve ilgili maddesinde yer alıyordu. İş kazalarında Avrupa ülkelerinde ilk sırada, dünyada 3. Sırada yer alıyorduk. Meslek hastalıkları konusunda tanımlama tespit ve kayıt sistemi olmadığında istatistiklerde yer almıyorduk. İş kazaları ve meslek hastalıklarına bağlı olarak ülkemiz ciddi maddi ve manevi kayıplar veriyorduk.

AB uyum yasaları, AB ve ILO ( Uluslar arası Çalışma Örgütü) normlarına uygunluk açısında İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili kapsamlı bir kanun çıkarmak ve uygulamaya koymak zorunluluğumuz vardı. Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı nezdinde 2003 yılında başlayan yasa ile ilgili kavramlar geliştirildi, altyapı oluşturuldu. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu 30.06.2102 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı ve kademeli olarak uygulamaya konuldu.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ‘nun amacı :İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut iş sağlığı ve iş güvenliği şartlarının iyileştirilmesi için devlet, işveren ve çalışanlar ve ilgili taraf görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenler

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ‘nun Kapsamı : Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin faaliyet konularına bakılmaksızın işveren / işveren vekillerine ve tüm çalışanlarına uygulanır.

  1. Ancak aşağıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu kanun uygulanmaz
  2. Fabrika ve bakım merkezi gibi bazı durumlar hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı faaliyetleri.
  3. Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri.
  4. Ev hizmetleri.
  5. Çalışanı olmayan kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
  6. Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan eğitim, güvenlik gibi hizmet faaliyetleri.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Uygulamaları

  1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İdari yapısında değişiklik yapıldı.
  2. Yasa uygulamaları ile ilgili çok sayıda yönetmelik ve tebliği yayınlandı., uygulamaya konuldu.
  3. Yasa uygulayıcıları olarak çalışacak Güvenliği Uzmanı, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli meslek grupları oluşturuldu.
  4. İşyeri hekimi ve İş Güvenliği uzmanı yetiştirecek resmi ve özel eğitim kurumları oluşturuldu, eğitim ve sınav sistemi geliştirildi.İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini sunmak üzere Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri – Entepe OSGB oluşturuldu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Uygulanıyor mu?

Tüm iyi niyetlere ve gayretli çalışmalara rağmen İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun ‘na bağlı hizmetlerin sunulmasında önemli problemler yaşanmaktadır. Bu hizmeti sunmak üzere Bakanlık OSGB leri yetkilendirdi. Ancak yaklaşık 2.000 adet yetkilendirilmiş OSGB ve bir o kadarda yetkisi olmadığı halde başka adlar altında hizmet veren kişi ve kurumlar mevcuttur.

  1. İdari para cezalarına rağmen işverenlerin bir çoğu bu hizmet almak istememekte veya bu işin önemine inanmamaktadır.
  2. Hizmet sunan ve hizmet alan kesinde etkin denetimler yapılmamaktadır.
  3. Ticari ve mesleki etik kurallar uygulanmadığından sektörde ciddi bir haksız rekabet söz konusudur.
  4. Hizmet sunan kurumlar arasında bir birlik olmadığında fiyat politikası oluşturulamamaktadır.

 

Necati ALOĞLU

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Yönetim Sistemleri Uzmanı

Bir cevap yazın

İLETİŞİM

Adres:Mimar Sinan Mah. Çavuşbaşı Cad. Özge Sok. No:1 Zin D Plaza K:3 Daire:11
Çekmeköy – İSTANBUL
Tel    : 0 216 577 49 49
Gsm  : 0 549 640 10 33
Fax   : 0 216 576 35 01
E-Posta: info@entepeosgb.com.tr

BİZE ULAŞIN

.

Entepe OSGB, vavada online casino'nun finansal desteği ile işletilmektedir. Bağlantı üzerinden kayıt olarak 100 freespin ve ilk para yatırma işleminizde 1000 $ 'a kadar kazanacaksınız.

Sitede Windows ve Office'in tam işlevselliğine, kmspico indir'e erişin. ultrabet Onwin giriş. Leader Pharma Dinamobet