İş güvenliği hizmeti almayan işyerleri yandı.
İş güvenliği hizmeti almayan işyerleri zor durumda. Yürürlükte olan İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile 10 kişi üzerinde çalışanı bulunan bütün firmalara iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma, en az bir çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan bütün firmalar işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı getiriyor. Ayrıca 10 kişi üzerinde çalışanı olan çok tehlikeli işyeri yardımcı sağlık personeli bulundurmak zorundadır.
Kanuna göre , Türkiye genelindeki tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirildi. 2016 itibariyle İşyeri hekimi bulundurmayan işyerlerine 6.167, iş güvrnliği uzmanı bulundurmayan işyerlerine 6.167 ve yardımcı sağlık personeli bulundurmayan işyerlerine 3.083 olmak üzere aylık toplam 15.417TL ceza kesilecek.
İş Güvenliği hizmeti sunmak üzere işyerleri iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelini tamzamanlı, yarı zamanlı olarak istihdam edebileceği gibi, Bu hizmetleri sunmak üzere yasaya göre kurulan, tüm işyerlerine profesyonelce hizmet sunan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden-Entepe OSGB Sağlık ve İş Güvenli Hiz. Tic. Ltd Şti. den sözlemeli olarak kısmı zamanlı olarak temin edebilir. Entepe OSGB bu hizmeti sunmak üzere bünyesinde çok sayıda deneyimli işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli (hemsire, sağlık memuru, aciltıp teknisyeni, çevre sağlık görevlisi) bulunduruyor.
Web sayfamızdaki iletişim linkinden uzmanlarımızı ulaşabilir, firmanızın, işyeriniin hakında bilgi alabilirsiniz. Sizen en doğru hizmetin sunulacağından emin olabilirsiniz. Hizmet aldığınız firmaların yetki belgesi olup olmadığını araştırma sorumluluğu hizmet alan firmanın sorumluluğundadır.
Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı İş Güvenliği Hizmeti almayan işyerleri İSG-Katip Sistemi üzerinden izliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 Sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği kanununa uymayan; iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan, işyeri hekimi çalıştırmayan, İş Güvenliği eğitimi almayan firmaları İSG-Katip programı üzerinden izliyor ve takip ediyor. İş Sağllığı ve Güvenliği hizmeti almayan firmalar isim isim bilindiğinden her an denetime tabi tutulabilir, müfettiş kapılarını ansızın çalabilir. Yüksek miktarda cezalara çarptırılabilir. Seçimlerden dolayı ertelenen cezalar 2016 yılı itibariyle uygulamaya konulacak. Kanunu uygulamayan, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almayan firmalara 2014 itibariyle geriye doğru her ay için en az 15.00TL ceza verilebilecek.
İş Güvenliği Hizmeti Almayan İşyerleri ‘ne Para Cezası verilmesi kanun gereği uygulanıyor. Toplanan paralar küçük işletmelere iş güvenliğinin geliştirilmesinde teşvik olarak kullanılıyor. iş güvenliği hizmeti almayan işyerleri cezalardan kurtulmak için bu hizmeti almak durumundadır
01 Aralık 2015
Necati ALOĞLU
Bir yanıt yazın